Foto: TT

VTI-projekt undersöker fyrhjulingsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

74 döda och 7 000 skadade på drygt 10 år. Fyrhjulingarnas framfart i statistiken väcker oro och forskarna ska nu ta reda på varför så många förare struntar i säkerheten. Så sent som för en vecka sedan omkom en 8-åring när hon körde fyrhjuling.

Fyrhjulingar har blivit extremt populära det senaste decenniet och i dag finns över 100 000 i Sverige. De flesta körs i terräng utanför vägarna, andra är registrerade som motorcyklar och får användas överallt. En del är i miniformat för barn.

Många menar att det är den snabba framväxten av den nya fordonstypen som är orsaken till de många dödsfallen och olyckorna. För bilar, motorcyklar och cyklar finns klara regler, statistik och forskning till stöd för lagstiftarna om det krävs åtgärder för att få stopp för olycksutvecklingen. För fyrhjulingar saknas det mesta av det.

Berusade män

Dessutom verkar det som ingår i begreppet ”trafikvett” inte vara gångbart i fyrhjulingarnas manliga värld. Av de 74 som omkom mellan 2001 och 2012 var 93 procent män, 96 procent var singelolyckor och 61 procent av de omkomna hade en hög andel alkohol i blodet.

Olyckan i Mariestad i slutet av april, där en 8-årig flicka omkom när hennes fyrhjuling välte, är ett av få undantag.

Motorjournalisten Robert Collin är mycket kritisk till hur folk använder fordonen, men han tror inte att skärpt lagstiftning hjälper.

– Det handlar om attityder. Hos vuxna är attityden att man kan köra fyrhjuling när man är berusad och många tycker det är jätteroligt att ge en fyrhjuling till ungarna, trots att de inte får köra fyrhjulingar. Möjligtvis kan man inskärpa allvaret med skärpt lagstiftning, men jag tror inte det räcker. Det krävs att man ändrar attityderna.

Ny forskning

En lång rad myndigheter och organisationer med Trafikverket i spetsen antog vid årsskiftet en handlingsplan för att öka säkerheten och halvera antalet olyckor fram till 2020.

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har tillsammans med Länsförsäkringar startat ett projekt som ska vara avslutat nästa år.

– Vi vill veta mer om var och hur man kör fyrhjulingar, i vilken grad regler kring fyrhjulingar följs, när, var och hur olyckorna inträffar samt vilken typ av personskador som dominerar, säger Pia Sandvik, styrelseordförande i Länsförsäkringsbolagens Forskningsfond.

Barn och fyrhjulingar

  • Om barn upp till 14 år ska köra ett fordon av den här typen (lekfordon) måste det ha elmotor och får inte gå snabbare än 6 kilometer i timmen. Om det har förbränningsmotor får det inte köras av barn i trafiken.
  • Pocketbike, Minimoto, Barnsnöskoter, Barnfyrhjuling och Knattecross är inte lekfordon och får inte användas utanför inhägnat område.
  • En vuxen som tillåter att ett barn kör den här typen av fordon på fel plats kan dömas till dagsböter för ”tillåtande av olovlig körning”. Det kan påverka den vuxnes körkort och även barnets möjligheter att få körkortstillstånd.

Källa: Trafikverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.