Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukare Fanny Engdahl berättar om konsekvenserna när konsumenterna väljer bort ekologiska varor. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Lågt intresse för ekologiskt – skapar kris för producenter

Publicerad

Under kärvare ekonomiska tider väljer många bort de ekologiska varorna i affären. Men trenden skapar kris hos de ekologiska producenterna när utvecklingen går åt fel håll.

Förra året stod det nya stallet klart hos Fanny och Tomas Engdahl i Kisa. De var en stor satsning som tredubblade deras produktion till 120 kor i lösdrift. Men det första året har varit tufft då intresset för ekologiska varor har minskat.

– Vi får ett lägre avräkningspris och sämre marginaler samtidigt som det är en kostnadsfråga. Jag förstår att konsumenten som idag har mindre pengar att röra sig med väljer bort den lite dyrare ekologiska mjölken i affären. Men jag skulle önska att man prioriterade maten som man äter lite mer, säger Fanny Engdahl.

”Marknaden driver ekologiska trenden åt fel håll”

För att överleva på sikt väljer många lantbrukare att ställa om till konventionell produktion – något som går rakt emot den svenska livsmedelsstrategin där 30 procent av landets jordbruksmark ska vara ekologisk 2030.

– Vi vill vara ekologiska mjölkbönder men idag driver marknaden trenden åt fel håll. Det är ofta vi frågan: ”När kommer ni ställa om”?

I klippet ovan berättar Fanny Engdahl mer om konsekvenserna när intresset för ekologiska varor sjunker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.