Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Staffan Bergström planer framåt efter att nu ha förlorat sin läkarlegitimation. Foto: Privat

Läkaren som hjälpte ALS-sjuk man dö förlorar legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Staffan Bergström som bor på Gotland får sin legitimation indragen efter att ha hjälpt en ALS-sjuk man att ta sitt eget liv.

Det var sommaren 2020 som Staffan Bergström efter en förfrågan hjälpte en man som var svårt sjuk i ALS att ta sitt eget liv. Detta genom att förse mannen med läkemedel som han sedan intog själv.

Staffan Bergström gick sedan själv till polisen för få prövat om agerandet var brottsligt, men friades från brottsmisstankar.

Gotland

– Jag var inte helt oförberedd att det skulle kunna bli deslegitimering, det vill säga att man frånhänder mig min legitimation sen över 50 år av prickfri läkargärning, säger Staffan Bergström till SVT Nyheter Öst. 

Anmäldes till HSAN

Bergström anmäldes till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som krävde att hans legitimation skulle återkallas.

HSAN har nu beslutat att gå på IVO:s linje då agerandet: ”…strider mot hälso- och sjukvårdslagens syfte och är i högsta grad förtroendeskadligt för en legitimerad yrkesutövare.”

I klippet hör du vad Staffan Bergström tycker om beslutet att återkalla hans legitimation.

”Orimligt och oetiskt”

Staffan Bergström har hävdat att det han gjort inte strider mot några regler.

– Jag kommer för egen del med min juridiska kompetens, med advokater och så vidare, att föra överklagandet vidare.

I ett pressmeddelande skriver han att beslutet att återkalla legitimation är ”orimligt och oetiskt.”

Så här kommenterade Staffan Bergström IVO:s yttrande i mars 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet