Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Fredrik Graf, landhövding i Östergötland. Foto: Erika Landt

Han ska utreda kommuners och regioners ansvar vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen i Östergötland ska nu utreda vem som ska ta ansvar i kommuner och regioner om det skulle komma en kris eller bli höjd beredskap i landet. Syftet med uppdraget är att på sikt förstärka och utveckla beredskapen.

Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har försämrats väsentligt med anledning av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina. Därför behöver nu frågan om kommuners och regioners grundläggande ansvar inför och under fredstida kriser och höjd beredskap utredas.

– Vi ska ta fram en ny lagstiftning och till min hjälp har jag erfarna jurister, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Arbetet ska drivas i dialogform med kommuner och regioner för att undersöka brister som gäller roller och ansvar vid kriser och höjd beredskap.

-  Jag hoppas att mina erfarenheter från att under tolv år ha varit ordförande i en kommunstyrelse tillsammans med de insikter jag fått under mina fyra år som landshövding ska komma till nytta i utredningsarbetet, säger Carl Fredrik Graf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.