Foto: SVT

Länsjurist: ”Många har hört av sig”

Uppdaterad
Publicerad

På Länsstyrelsen har länsjuristerna och förvaltningshandläggarna fått många samtal från både privatpersoner och företagare som undrar vad de nya reglerna innebär.

– Många undrar vad detta innebär och har frågor om vad som kommer att hända, säger Malin Reinhold, länsjurist vid Länsstyrelsen Östergötland.

Den 25:e maj träder den nya dataskyddsförordningen i kraft vilket innebär att Datainspektionen kommer att bli tillsynsmyndighet när det gäller kamerabevakning.

– Vår del upphör och vi kommer i princip inte kunna utfärda några tillstånd och kommer inte fortsätta att vara tillsynsmyndighet, säger Malin Reinhold.

Mellan den 25 maj och 1 augusti kan Länsstyrelsen utfärda tillstånd för polisen och andra som utför uppgifter inom brottsbekämpning, lagföring och straffverkställighet.

Den förste augusti träder den nya kamerabevakningslagen i kraft.

De nya reglerna innebär bland annat att privat verksamhet, som inte utför en uppgift av allmänt intresse inte längre behöver ansöka om tillstånd för att kamerabevaka. Det kan till exempel handla om jägare som vill ha åtelkameror. Men det är inte en grupp som varit speciellt flitiga med att ansöka om tillstånd säger Malin Reinhold.

– Nej, det kan jag inte påstå, säger hon.

Ansökningar om tillstånd till kameraövervakning i Östergötland

År 2015 Antal: 36 stycken

År 2016 Antal: 76 stycken

År 2017 Antal: 56 stycken

Källa:Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.