Therese Nordgren, samordnare för E22-projektet i Söderköping, kommenterar beslutet från länsstyrelsen. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Länsstyrelsen: Hasselsnoken kan flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har nu fattat beslut att ge tillåtelse att bygga vägen som ska ansluta till E22 vid Slussporten. Det meddelar Söderköpings kommun i ett pressmeddelande under fredagen.

Beslutet innebär att byggnationen av Slussportens väganslutning kan tillåtas – men förutsättningen är ett antal skyddsåtgärder för hasselsnoken som finns i området. Det handlar till exempel om passager för ormen, restaurering av livsmiljöer och skapa övervinteringsplatser.

– Nu är vi ännu ett steg närmare den nya sträckningen av E22. Vi är väldigt glada över att hanteringen av hasselsnoken nu har fått en lösning. Nu hoppas vi att Länsstyrelsen även godkänner förslaget på Trafikverkets vägplan så vi kan gå vidare med nästa steg, säger , säger Martin Sjölander, kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Innan byggnationen kan börja måste hasselsnokarna i området flyttas till ett nytt område som planeras väster om Gamla Riksvägen.

I vintras sökte Söderköpings kommun och Trafikverket dispens för flytt av hasselsnok – trots länsstyrelsens avrådan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.