Foto: Trafikverket/TT

E22: Trots avrådan – söker dispens för flytt av hasselsnok

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med förbifart E22 vid Söderköping har i stort sett stått still sedan man hittat hasselsnok i området. Tidigare avrådde länsstyrelsen kommunen från att ansöka om dispens för flytt av hasselsnok – men nu gör Söderköpings kommun och Trafikverket just det.

Ansökan om dispens skickas in under torsdagen enligt ett pressmeddelande och gäller främst den tänkta bergskärning vid Slussporten som ska ansluta till E22.

– Om vi får dispensen godkänd så kommer vi att samla in och flytta ormarna till ett annat område på kommunal mark med samma förutsättningar. Vi föreslår även en cirka 15 meter bred övergång över den nya vägsträckan, en så kallad faunaövergång. Via övergången kommer ormar, och även andra djur, kunna ta sig över vägen utan att komma till skada, säger Johan Cöster som är förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Avrådde från dispensansökan

I september tidigare i år rekommenderade länsstyrelsen ett nytt alternativ för E22 i Söderköping. I samband med det avrådde länsstyrelsen kommunen och Trafikverket från att söka dispens. Det eftersom möjligheten att få en sådan dispens är väldigt liten.

– Vi har tillsammans med Trafikverket bestämt att vi skulle skicka in den här ansökan om dispens. Men vår förhoppning är att länsstyrelsen ska tycka att våra förslag för att skydda hasselsnoken är tillräckligt bra så vi inte behöver någon dispens, säger Martin Larsheim, planarkitekt och ansvarig för detaljplanen för trafikplats Slussporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.