Veterinär i Östergötland anmäls – mycket allvarliga brister

Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland har tidigare tagit emot en anmälan om en veterinär där det framgår att hen saknar reell kompetens att utöva veterinäryrket. Nu vill länsstyrelsen att det görs en prövning om veterinären ska tilldelas disciplinpåföljd.

Vid genomgång av journaler från uppdrag utförda av veterinären har länsstyrelsen fastställt att det föreligger mycket allvarliga brister. Det gäller bland annat felbehandlingar där djuren till slut fått avlivas akut av annan veterinär.

Ovanligt ärende

Länsstyrelsen kan dessutom konstatera att felbehandlingarna utförts systematiskt och återkommande samt att veterinären saknar grundläggande kunskaper. Enligt Marie Larsson, enhetschef för livsmedel, veterinär och vilt på Länsstyrelsen Östergötland, är dessa typer av ärenden ovanliga.

– Vi får sällan kännedom om den typen av brister i en tjänsteutövning som vi bedömer bör prövas av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, säger Marie Larsson.

Fortfarande i tjänst

Ett beslut från Ansvarsnämnden om påföljd för veterinären kan komma att ta lång tid, enligt Marie Larsson.

– Av vad vi vet så är veterinären fortfarande i tjänst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.