Foto: Tina Enström/SVT

Länsstyrelsen räddar ”det gula huset”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland upphäver Mjölby kommuns beslut om föreläggande att måla om det så kallade ”gula huset” i Skänninge. Fastighetsägarna behöver därmed inte måla om huset.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Länsstyrelsen bedömer att det omfärgade huset, på grund av sin starka och tonade kulör, ger ett avvikande intryck mot den omgivande bebyggelsen i området. Det bedöms också i viss utsträckning påverka riksintresset negativt genom att husfärgen visuellt tar uppmärksamhet från det landskap med fornlämningsmiljöer i närområdet som utgör grunden för riksintresset. Den visuella påverkan bedöms dock inte vara sådan att den kan anses utgöra en påtaglig skada på riksintresset.”

Här kan du läsa beslutet (PDF).

Bernth tackar för stödet

När SVT Nyheter Öst når Bernth Uhno på telefon blir han glatt överraskad av beskedet.

– Det har legat som ett ok över mig sedan den 23 mars när kommunen tog beslutet. Jag måste passa på och tacka för allt stöd jag fått från människor i och utanför Skänninge under den här tiden.

Länsstyrelsens beslut kan dock överklagas till Mark- och miljödomstolen. På måndag tar Mjölby kommun beslut om man kommer att utnyttja den rätten.

Provocerande nyans

Bernth och Nadezda Uhnos villa är målad i flera nyanser. En gul färg i botten som han har blandat upp med vitt i nederkanten av husväggen och rött i överkanten.

Men nyansen provocerade. Byggnadsantikvarien skrev att den är ”främmande för Skänninge” och politikerna ville att huset skulle målas om igen.

– Nej, det här är lite på gränsen att man sticker ut lite för mycket, sa Anders Steen (C), ordförande i byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby.

Varför då?

– Den färgsättningen är inte svensk.

Mjölby kommun tog sedan ett beslut om vite på 22.500 kronor i månaden om ägarna Bernth och Nadezda Uhno inte målade om sitt hus. Ett beslut som de överklagade med motiveringen att man ”omvandlat ett oansenligt fyrtiotalshus till ett smakfullt konstverk”.

Ledde till proteststorm

SVT Nyheter Östs nyhet om det gula huset i Skänninge ledde till en proteststorm.

I sociala medier undrar folk om det är ett tidigt första april-skämt, ordföranden i nämnden kallas för ”färgnazist” och många undrar: ”Kan inte politikerna hitta något vettigare att klaga på?”

– Jag har fått ett sånt stöd, det är makalöst. Jag har aldrig fått så mycket mejl och facebookmeddelanden. Telefonen ringer hela tiden, sa Bernth Uhno då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.