Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Länsstyrelsen ser över strandskyddet i Östgötaskärgården

Publicerad

Under början av september ska länsstyrelsen kontrollera strandskyddet i grunda havsvikar i Östergötland. De ska bland annat titta på om anläggningar följer lagstiftningen eller inte.

Skälet är att länsstyrelsen vill motverka skador på naturen och begränsningar i folks friluftsliv, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– I första hand är det fokus på att kontrollera efterlevnaden av strandskyddsreglerna. Reglerna finns till för att strandområdena ska vara tillgängliga för allemansrättsligt friluftsliv samt för att bevara goda livsvillkor för växter och djur, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Strandskyddet

Strandskydd gäller vid alla havskuster i Sverige. I de flesta fall är det kommunerna som har ansvar för tillsynen av strandskyddet, men i statligt skyddade områden så som naturreservat och Natura 2000-områden, är det länsstyrelsen som har tillsynsansvaret. Det är i statligt skyddade områden som kontrollerna av grunda havsvikar nu kommer att ske.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet