Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT, Google

Länsstyrelsen vill skydda mer natur – Cementa går emot

Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland vill kraftigt utöka naturreservatet ”Filehajdar” från 10 hektar till 169 hektar.

Förslaget har skickats ut till berörda sakägare och myndigheter så att de kan ge synpunkter. Bolaget Cementa är kritiska eftersom man anser att reservatet skulle äventyra tillstånd för framtida kalkbrytning.

”Ett förslag som om det blir verklighet dels skapar synnerligen besvärande ändrade förutsättningar för kommande prövningar”, skriver Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till Näringsdepartementets generaldirektör Ulla Sandborgh.

I klippet ovan ser du en karta på det planerade reservatet.

Ulla Sandborgh har för närvarande fått uppdraget att bistå regeringen i arbetet med frågor som rör Sveriges tillgång till kalk och cement.

Länsstyrelsen på Gotland anser att det utökade naturreservatet skulle ge ”hällmarkskomplex med äldre kalkbarrskogar, alvarmarker och våtmarker ett långsiktigt skydd.”

Remisstiden för förslaget är satt till 12 december. Efter det ska länsstyrelsen ta ställning till de synpunkter som kommit in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer