Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du miljöskyddshandläggaren Nils Lagerkvist på Länsstyrelsen i Jönköpings län berätta vilka konkreta konsekvenser det kan ha på samhället om inte regelverket kring solcellsparker blir tydligare. Foto: Johan Nilsson/TT/Johannes Tolf/SVT

Länsstyrelser vill se tydligare regler för solcellsparker

Publicerad

Sju länsstyrelser önskar ett klarare regelverk för tillstånd till solcellsparker. Eftersom antalet anmälningar för att etablera sådana anläggningar ökat kraftigt under senare år skriver de nu till regeringen.

Länsstyrelserna skriver i ett pressmeddelande att de ser solcellsparkerna som en viktig del av den gröna omställningen. Parkerna tar dock mycket mark i anspråk och myndigheterna anser att man därför behöver göra bedömningar för hur marken ska användas bäst.

De menar också att det kan vara svårt att göra kloka, snabba och rättvisa avvägningar.

Länsstyrelserna i fråga är: Östergötland, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland, Skåne och Jönköping.

I klippet ovan hör miljöskyddshandläggaren Nils Lagerkvist på Länsstyrelsen i Jönköpings län berätta vilka konkreta konsekvenser det kan ha på samhället om inte regelverket kring solcellsparker blir tydligare.

I Ydre kommun planeras för landets största solcellspark. Se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ydre kommun vill man bygga en jättepark för solel. Följ med dit och hör Anna Dahlin om varför solcellsparkerna slår rekord. Foto: Lena Liljeborg /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.