Kampanjens affisch som hotellen kommer att erbjudas sätta upp. Foto: Länsstyrelsen Östergötland/Polisen

Länsstyrelsernas kampanj ska motverka sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanserar länsstyrelserna i Östergötlands, Jönköpings och Södermanlands län en gemensam informationskampanj mot prostitution.

Enligt en undersökning gjord av Länsstyrelsen i Stockholm så har 7,5 procent av landets manliga befolkning köpt sex någon gång. Många av dessa har familj och lever helt vanliga liv.

– I vår kampanj vill vi visa att oavsett vem sexköparen är, så bidrar hen till att skapa en sexhandel med fysiskt och psykiskt våld, drogmissbruk och utanförskap och att sexköp är ett brott, säger Maha Eichoue, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Ska spridas i sociala medier

Kampanjen är ett samarbete mellan länsstyrelserna, Polisregion Öst och Novahuset ­- föreningen mot sexuellt våld och kommer främst att spridas i sociala medier och ha fokus på sexköpare eller potentiella köpare.

– Människohandel är den tredje mest lukrativa brottstypen efter narkotikahandel och illegal vapenhandel. En stor del av summan som kommer in från att sälja sexuella tjänster går direkt tillbaka till den organiserade brottsligheten som i förlängningen möjliggör mer omfattande människohandel med kvinnor, barn, vapen- och narkotikasmuggling, säger Terése Stark, utredare grova brott hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.