Larm om tufft läge på Vrinnevisjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombuden för undersköterskor och sjuksköterskor på Vrinnevisjukhusets medicinklinik i Norrköping kräver nu att Arbetsmiljöverket griper in för att anpassa resurserna till ökade vårdkrav.

I sin anmälan beskriver skyddsombuden en vardag med stress och ohållbar arbetsmiljö. Personalgruppen lider av stressrelaterade symptom på grund av överbeläggningar, bristande återhämtning och scheman som delvis sägs vara olagliga.

Riskerar patientsäkerheten

Resurserna på kliniken är inte anpassade för den vård som bedrivs menar skyddsombuden och skriver att situationen riskerar patientsäkerheten.

Skyddsombuden kräver att det genomförs en undersökning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för att få en gemensam bild över arbetssituationen, hur de mår och hur de upplever arbetsmiljön och patientsäkerheten.

”Vi har en jättesvår situation”

– Vi har en jättesvår situation inom sjukvården i stort. Vi vet om arbetsskadeanmälan och har arbetat med den tillsammans med de fackliga. Vi ska träffas i slutet av den här månaden och fortsätta med handlingsplanen, säger Lena Ekström, verksamhetschef medicinkliniken i Norrköping.

Samtidigt säger hon att de ser allvarligt på situationen.

– Vi har en fantastisk personal och jag har stor respekt för att de känner så här och vi tar detta på stort allvar, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer