Lätt att köpa falska id

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas Darknet och är egentligen ett sätt att använda internet så att både köpare och säljare förblir anonyma. Det går att köpa allt möjligt olagligt, till exempel falska svenska id-handlingar.

En av SVT:s reportrar behövde bara en timme på sig för att få kontakt med någon som kunde ordna fram falska id-handlingar.

Körkort och bank-id

I Linköping på Nationellt forensiskt centrum arbetar de med att avslöja dessa bedragare.

– Det vanligaste som förfalskas av svenska handlingar är det svenska körkortet och id-handlingar som utfärdas av banker, berättar Helene Andersson, gruppchef på Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Falsk-fabrik i Stockholm

I mars i år gjorde polisen i Stockholm ett lyckat tillslag mot något som kan betecknas som en fabrik för tillverkning av falska id-handlingar.

Två gärningsmän fick fängelse i tre år och elva månader vardera. Men trots det är brotten svårutredda menar polisen. Polisen ligger lite efter brottslingarna när det gäller att röra sig på Internet, men det handlar ofta om internationell brottslighet där kontakter måste tas med utländska myndigheter och gör att utredningsarbetet går långsammare.

Id-kapare har falska id-handlingar

Id-kapare använder ofta falsktillverkade id-handlingar. Varor kanske beställs i ditt namn. Sedan hämtar bedragaren ut varorna och använder då en id-handling som har dina uppgifter, men ett foto av bedragaren.

På det sättet har bedragare lurat till sig varor för stora värden i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer