Arkivbild. Vallastaden Linköping. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Lättare att få studentbostad – men dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Att få tag på en studentlägenhet till höstterminen ser inte ut att vara omöjligt.

Den positiva coronaeffekten på studentbostadsmarknaden håller i sig, samtidigt har det tilltagande byggandet gett resultat. Men fler nyproducerade lägenheter har gjort att hyrorna pressats upp.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har återigen sammanställt situationen på bostadsmarknaden i landets studentstäder inför terminsstarten.

Bland 33 studieorter är 18 grönmarkerade, vilket innebär att studenter kan räkna med en bostad till terminen. Det är tre fler än i fjol. Tio orter är gula (bostad kan erbjudas inom en termin) och sju röda (det tar mer än en termin att få bostad).

Linköping

Dyrare hyror

Byggtakten har ökat flera år i rad på vissa håll. I Linköping har det till exempel byggts flera hundra studentbostäder bara det senaste året, enligt Wiik.

– Det är positivt, minus nyproduktionshyror för studentbostäder, säger Oskar M Wiik, vice ordförande hos SFS.

Många studenter oroar sig över de höga hyrorna i nyproducerade lägenheter. I dag betalar var tredje student över 5 000 kronor i månaden för tak över huvudet, vilket gör det svårt att leva enbart på studiemedlet.

Därför varnar SFS för att debatten om studenters boendesituation alltmer kommer att handla om kostnader och medel framöver.

Fakta: SFS bostadsrapport

Gröna studieorter (bostad kan erbjudas inom en månad):

Karlshamn, Trollhättan, Piteå, Örnsköldsvik, Sundsvall, Västerås, Östersund, Gävle, Skellefteå, Borlänge, Kalmar, Norrköping, Karlstad, Falun, Jönköping, Eskilstuna, Kristianstad, Borås.

Gula studieorter (bostad kan erbjudas under höstterminen):

Helsingborg, Örebro, Malmö, Växjö, Linköping, Karlskrona, Umeå, Luleå, Uppsala.

Röda studieorter (bostad kan inte erbjudas under höstterminen):

Visby, Halmstad, Skövde, Göteborg, Lund, Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet