”Framtidens lekplats” färdig i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I ett stort forskningsprojekt så började för två år sedan arbetet med att riva en gammal lekplats i Magistratsparken och istället bygga en ny, med modern datorteknik.

I planerna som presenterades för två år sedan var tanken att barnen som lekte där skulle få armband som mätte hur mycket de lekte och vad de gjorde gav poäng i ett datorspel. Den idén släpptes när kommunen bytte teknikleverantör.

– Vi hade också en idé om en ljusharpa, men den ligger på is så länge, berättar kommunens projektledare Åsa Karlsson.

Linköping

Istället blev det bland annat ett par färgägg och en sagostuga. Se hur de fungerar och hur de kan utvecklas i klippet ovan.

Lek och underhållning för alla åldrar

Lekparkens tema är slåtterängen, med gigantiska grässtrån, en stor rutschkanehumla och annat. Elva miljoner har bygget kostat, fem av dem kommer från statens forskningsinstitut Vinnova. I parken finns utöver lekredskap ett utegym, en padelbana och en damm från 50-talet som man hittade när man började gräva i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet