Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var är den säkraste platsen? Det kan man inte veta”, säger Lena Cherednyk som flytt kriget i Ukraina. Nu bor hon och hennes barn i huset i Hageby där den kraftiga detonationen inträffade. Foto: SVT/Linnea Burén

Lena i Norrköping flydde Ukraina – fick porten bortsprängd: ”Trodde kriget kommit till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Explosioner och bomber i Ukraina splittrade Lena Cherednyks familj. Hennes man är kvar i Kiev medan hon tog sönerna till Sverige för ett liv i säkerhet. Men när entrén till deras bostadshus i Norrköping sprängdes bort blev hon omskakad.

– Det var fruktansvärt. De första jag tänkte var att kriget kommit till Sverige, säger Lena.

Det var strax efter klockan 01 måndagen den 25 mars som porten till Lena Cherednyks bostadshus i Hageby i Norrköping sprängdes bort av en kraftig detonation.

Ingen person blev fysiskt skadad men sprängningen förstörde trappuppgången och krossade flera fönster.

Explosioner i Norrköping

Sedan två år tillbaka bor Lena Cherednyk och hennes två söner i en av lägenheterna i huset. Innan Rysslands fullskaliga invasion bodde de i Kiev och Lena jobbade som engelsklärare på universitetet. Hon flydde med barnen för att barnens ska få leva i säkerhet och trygghet.

– Det minsta vi förväntade oss här i Sverige var att uppleva sådana här explosioner. Det är så svårt att överleva igen, säger Lena.

”Var är den säkraste platsen? Det kan man inte veta”. Hör Lena berätta mer om natten med explosionen, telefonsamtalet till mannen i Kiev och hur familjen tänker om framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Norrköping

Mer i ämnet