Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Till och med spegeln hänger kvar” – följ med när familjen återbesöker det som skulle bli deras drömboende. Foto: Andreas Zernell

Drömmen om ett gemensamt boende sprängdes i småbitar

Uppdaterad
Publicerad

Tre generationer av samma familj köpte radhus bredvid varandra för att kunna bo tillsammans. I oktober 2023 sprängdes den drömmen i småbitar när en explosion i ett grannhus gjorde att deras tre radhus blev obeboeliga.

– Det är total förstörelse. Det har varit en drastisk förändring i livet, säger Michaela Zellman, som bodde i ett av de förstörda radhusen.

Från 2023 har 179 explosioner skadat bostadshus och kostnaden för samhället är hundratals miljoner kronor. Trots att försäkringsbolagen täcker delar av kostnaden drabbas oskyldiga boende hårt ekonomiskt.

– Det kommer kostnader. Man är inte heltäckt bara för att man har en försäkring, säger Frank Jansson, pappa i familjen vars dröm om att leva tillsammans i radhusområdet i Hässelby krossades vid sprängningen i oktober.

– Jag kommer förlora ett par hundra tusen, minst, säger en annan familjemedlem som vill vara anonym. Hon bodde i ett av de hus som drabbades värst vid sprängningen.

Under 2023 fram till i dag har det inträffat 179 sprängningar i Sverige. Av dem har 124 sprängningar varit riktade mot bostadshus – alltså villor, radhus eller flerfamiljshus.

Läs mer: Därför är sprängningar ett av gängens främsta vapen

86 sprängningar mot flerfamiljshus

Av de 179 sprängningarna riktade mot bostadshus har 86 varit mot flerfamiljshus.

Vissa sprängningar har varit mindre, till exempel så kallade bangers, olagliga och kraftiga smällare. Andra har varit mycket kraftiga explosioner som orsakat stor förödelse och kostat samhället hundratals miljoner kronor.

”Stort mörkertal”

Nationalekonomen Ingvar Nilsson, som tidigare har uppskattat vad skjutvapenvåld har kostat samhället, säger att det finns betydande sekundära kostnader som oftast glöms bort i beräkningen.

– De indirekta kostnaderna i form av sjukdom, psykiskt lidande, förlorad arbetsinkomst och polisutredningar är säkerligen i samma storleksordning, ibland betydligt högre.

För familjen som köpte tre radhus vägg i vägg på gatan där den kraftiga sprängningen i Hässelby ägde rum, har planerna för framtiden raserats.

– Den här närheten till sin familj, att inte ha morfar nära som nu är gammal och behöver hjälp hemma, det är klart att det är en förlust, säger Michaela Zellman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett radhus sprängs i Hässelby. Där bor en man som misstänks för en skjutning. Kan det handla om hämnd? Se sammanfattningen om fallet här. Foto: Polisen

SPRÄNGNINGAR I SVERIGE

SVT har granskat sprängningarna i Sverige och tagit reda på hur många som varit riktade mot bostadshus under 2023 och 2024.

Totalt antal detonationer: 179 

2023: 142 

2024: 37 fram till och med den 22 april

Riktade mot bostadshus: 124

Antal radhus: 13

Antal villor: 25

Antal flerfamiljehus: 86

Stora kostnader vid sprängningar

Sprängningen vid Ådalagatan i Linköping 2019, ett av de största sprängdåden i Sverige, har kostat bostadsbolaget minst 79 miljoner kronor.

Bostadsrättsföreningen i Fullerö norr om Uppsala, där det inträffade en mycket kraftig explosion och en kvinna också dog, uppskattar sina kostnader för reparationer och renovering till 30-40 miljoner kronor.

Och i det radhus som sprängdes i Hässelby förra året beräknas den totala kostnaden uppgå till 40 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.