Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett radhus sprängs i en kraftig explosion i Hässelby. Där bor en man som misstänks för en skjutning dagar innan. Se sammanfattningen om fallet här. Foto: Polisen

21-åring döms för våldsam sprängning i Hässelby

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober förra året sprängs ett radhus i Hässelby i luften och flera grannhus skadas kraftigt. Sprängningen misstänks vara hämnd för en dödsskjutning i Jordbro några dagar tidigare. Nu döms en 21-årig man till åtta års fängelse för sprängdådet.

Den nu dömde 21-åringen från Jordbro kopplas ihop med Zero-nätverket.

På adressen som sprängningen riktas mot är en 22-åring skriven som misstänks skjutit en man till döds i Jordbro några dagar tidigare. Sprängningen misstänks vara hämnd för dödsskjutningen.

Våldsvågen i Stockholm

Förmodade måltavlan var redan häktad

Men 22-åringen är redan häktad misstänkt för mordet och befann sig inte i bostaden. På adressen bodde även 22-åringens mamma, som hade valt att sova på annan plats av rädsla för just hämndaktioner.

Sprängningen mot huset var så kraftig att räddningstjänsten valde att inte göra någon rökdykning eftersom det ändå inte skulle gått att rädda någon som befunnit sig i bostaden.

Sammanlagt skadas eller förstörs åtta hus i området. Trots den kraftiga sprängningen skadas ingen person men en katt dör av rökskador.

Döms till åtta års fängelse

Nu döms 21-åringen för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han får åtta års fängelse. Han ska även betala cirka 360 000 kronor i skadestånd fördelat på de drabbade boende i området.

Den person som varit åtalad för medhjälp i sprängningen frikänns.

Båda har nekat till brott.

I domen konstaterar tingsrätten att eftersom explosionen skedde i ett tätbebyggt området fanns det stor risk att personer skulle drabbas. De skriver vidare att 21-åringens agerande visar att han var medveten om risken men att den inte varit relevant för honom.

De anser också att bevisningen starkt talar för att 21-åringen har de kopplingar till kriminella nätverk som åklagaren fört fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon sammanfattar vi taxiresan som den misstänkte 21-åringen gjorde i samband med sprängningen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet