Lena Kurlovas familj har återförenats på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kom Lena Kurlova tillbaka till Gotland efter sin resa till Odessa i Ukraina. Med sig hade hon sin storasyster Olga och deras föräldrar Liliiya, 75 år och Alexander, 91, som efter döttrarnas övertalning valde att lämna Ukraina.

– Det var ett svårt beslut, men våra döttrar insisterade, säger Liliiya Kurlova när SVT Nyheter Öst träffar familjen vid Brukshotellet i Roma där de bor med ett trettiotal andra flyktingar från Ukraina.

Som barn fick 91-årige Alexander uppleva andra världskrigets fasor. Men det som nu sker i Ukraina ger honom nästan värre känslor.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

– Jag var då tio år. Jag såg döda människor efter att en bomb träffat vår gård och jag kände lukten av bränt kött. Jag såg människor som hängts på gatorna. Som barn var det en hemsk upplevelse som följt mig genom livet. Så när detta händer idag i Ukraina, med mer avancerade vapen som dödar, så är det väldigt skrämmande. Jag känner att situationen kommer bli värre nu än den var under andra världskriget, säger Alexander Kurlov.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet