Stjärnor i Linköping: Marija Banusic och Kosvare Asllani. Foto: Bildbyrån

LFC-bossen: Det blir bara sämre

Uppdaterad
Publicerad

För två helger sen blev Linköpings FC klara svenska mästare med två omgångar kvar att spela. Men så var det ju det där med att knyta ihop säcken. Nu gäller det Europa.

Åttondelsfinalen i Champions League mot Sparta Prag borta på onsdag och returen hemma veckan därpå, avgör Linköping FC:s europaöde.

Men ekonomiskt är Champions League för damlag inte guld och gröna skogar. Tidigare har LFC bland annat behövt ta hjälp från supportrar och sponsorer för att överhuvudtaget kunna åka i väg ut i Europa.

– I år får vi väl det att gå runt, men för några år sedan reste vi ju till Uralbergen i Ryssland och då var vi tvungna att få hjälp, säger ordförande Christer Mårdh.

Damfotbollens dåliga villkor

Men han gillar inte läget.

– Av UEFA:s hela budget, sägs det, går 99,8 procent till herrfotboll och 0,2 procent till damfotboll. Säg att UEFA skulle sätta av tio procent av sin budget för att stimulera utvecklingen av damfotboll, så skulle det innebära otroligt mycket för Linköping och andra lag. Men egentligen blir det faktiskt bara sämre och sämre.

Har ni råd att spela Champions League egentligen eller vore det bättre för ekonomin att åka ur redan nu?

– Nej, det är det inte. Skulle vi vinna mot Prag så är ju nästa steg kvartsfinal och då finns det ju en kvartsfinalbonus. Den är på drygt 200.000, så då blir det i alla fall en plusaffär.

”Stort intresse för att komma till oss”

Senast i lördags åkte LFC på rejält med stryk mot Eskilstuna: 0-6. Men det ska vara glömt nu.

– Vi pratade om den matchen igår och nu har vi slutat tänka på den, lovar forwarden Kristine Minde.

Men när säsongen är över gäller det att bygga ett lag för nästa år.

– Jag förstår om det finns andra äventyr som lockar spelare som varit hos oss under lång tid. Men vi har ju fortfarande ett starkt spelarmaterial och jag har en känsla av att det finns ett stort intresse för att komma till oss, säger Christer Mård.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.