Jakob Lilja misstänks för misshandel under en hockeymatch. Foto: TT/ Stefan Jerrevång

LHC:s Jakob Lilja i rätten idag

Uppdaterad
Publicerad

Gick ishockeystjärnan Jakob Lilja över gränsen när han crosscheckade motståndaren i nacken?

I dag tar Malmö tingsrätt upp det ovanliga fallet – Lilja står åtalad misstänkt för misshandel.

– Vi hoppas på en frikännande dom, säger advokaten Mats Tornéus.

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena. Över två år senare har händelsen nått Malmö tingsrätt. I januari i år åtalades Lilja misstänkt för misshandel.

– Vi anser att det här är en olyckshändelse som sker under pågående spelsekvens, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus inför dagens rättegång.

”Kunde varit värre”

– Processen har sin gång och även om detta infaller bara några dagar före match så kunde det varit värre, Jakob kunde ju missat matcher, säger LHC:s klubbdirektör Anders Mäki, i ett pressmeddelande.

– Vi vill nu se detta som en enda dag som energi läggs på detta och att Jakob sedan snabbt kan återgår till att fokusera på sitt arbete som ishockeyspelare i LHC.

”Inget uppsåt att skada”

– Jakob Lilja blir stängd i spelvägen och använder då helt enkelt klubban i spelfattning och trycker sin motståndare framåt för att jaga efter pucken. Det finns alltså inget uppsåt att skada eller ge smärta åt motståndaren, säger Tornéus.

Även Olsson har uppgett i polisförhör att han medvetet ställde sig i vägen för Lilja och Malmöbacken, som inte skadades allvarligt, anser att händelsen inte borde ha utretts av polisen.

Gått över en gräns

Olsson anser att det räcker med att Lilja stängdes av i tio matcher, varav fyra omvandlades till böter, av Ishockeyförbundets disciplinnämnd. Kammaråklagare Michelle Stein anser dock att Lilja gått över en gräns för hur mycket våld idrottsutövare kan samtycka till och anser att tilltaget inte skedde under en spelsekvens.

Både Jakob Lilja och Jens Olsson står inför stundande SM-kvartsfinalserier. Liljas Linköping ställs mot Brynäs hemma på lördag och Olssons Malmö möter Växjö på bortais på fredag.

Lilja vill inte kommentera

– Det är klart att han vill bli så lite störd som möjligt inför kommande slutspel. Samtidigt är det något som måste prövas när åklagaren nu har valt att driva detta till rättegång. Så han är väl förberedd, säger Tornéus.

Varken Linköping eller Lilja själv vill kommentera ärendet under pågående slutspel, men Lilja säger så här till klubbens hemsida:

”Jag har respekt för rättsprocessen men med tanke på det kommande SM-slutspelet vill jag snabbt kunna återgå till att tillsammans med mina lagkompisar förbereda mig inför lördagens match”.

Fakta: Lilja ska höras i rätten

Den tidigare Röglespelaren, numera i SHL-klubben Linköping, står åtalad misstänkt för misshandel av Malmöbacken Jens Olsson under en allsvensk ishockeymatch i Malmö Arena i mars 2015. Olsson crosscheckades i nacken och fick lämna isen på bår. Malmöbacken fick inga bestående men och var borta från ishockeyn i en vecka.

I dag hålls rättegången mot Lilja i Malmö tingsrätt och han ska själv höras under förhandlingen. Rätten ska även få se ett filmklipp på den aktuella händelsen.

Rättegången startar klockan nio och är planerad att avslutas klockan tolv.

Fakta: Andra fall med hockeyvåld

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent ”Kneten” Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

Källor: Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, åklagare Margaretha Danielsson Olvon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.