Bild från Asunden, Gotland. Foto: Veronica Gardell

Liar och räfsor hjälper naturens mångfald på ”Ängens dag”

Uppdaterad
Publicerad

De mest artrika miljöer som finns i Sverige är gamla odlings och betesmarker. I dag finns bara en liten del av dessa kvar om man jämför med hur det var för hundra år sedan. Första helgen i augusti varje år gör Naturskyddsföreningen en insats för att hjälpa mångfalden på traven.

Med liar och räfsor ger sig entusiasterna ut för att hålla de marker öppna som en gång i tiden betades av djur. Att slå ängarna gör att blommor och djur som är beroende av ängsmarken kan överleva.

– Står du mitt på en blommande äng myllrar det av liv. Ängen är den artrikaste naturtypen i Sverige och så mycket som 50 arter kan finnas på en kvadratmeter äng – lika mycket som i en regnskog, säger Karin Lexén generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Blommande ängar försvinner

Idag finns bara en spillra kvar av den miljon hektar ängsmarker som fanns i Sverige för drygt 100 år sedan. De blommande ängarna försvinner i och med att jordbruk läggs ner och slåtter och bete upphör. För att fira ”Ängens dag” den 1 augusti så arrangeras aktiviteter på ett flertal platser i landet. I Norrköping anordnas traditionell slåtterdag på Nybyggeängen intill friluftsanläggningen Sörsjön. I Finspång har man slåttergille på söndag 2 augusti på Holmsjöhult.

  – Allt fler privatpersoner och kommuner omvandlar gräsytor till blommande marker. Det är ett otroligt viktigt arbete eftersom det gynnar artrikedomen som är livsviktig för oss människor, säger Karin Lexén generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Här hittar du din närmaste äng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.