Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Slåtter på gammalt vis Foto: Mikko Lindskog/SVT

”Ängens dag” – slåtter på gammalt vis

Uppdaterad
Publicerad
Drygt 15 personer hade samlats vid Nybyggeängen norr om Norrköping igår för att slå en äng med lie. Syftet är att bevara gamla miljöer med en rik flora och fauna.

– Vi måste ju gynna de vilda bina och fjärilarna för det är ju de som pollinerar den större delen av det vi äter. Därför är det oerhört viktigt att vi också gynnar den flora som de här pollinatörerna kräver för att kunna överleva, berättar Cecilia Ambjörn från Naturskyddsföreningens krets i Norrköping.

Nybyggeängen är två hektar stor och ligger i närheten av Sörsjön utanför Norrköping. Ängen har skötts av Naturskyddsföreningen i 30 år. Runtom i landet sköter olika kretsar runt 150 ängsmarker.

Arbetet ger resultat. Flera olika typer av ängsblommor finns på ängen och de behövs för att bin, fjärilar och insekter ska överleva. Många av de pollinerar alltså i sin tur växter som vi människor äter.

Vid lördagens traditionella slåtter utanför Norrköping arbetade drygt 15 personer med lie och räfsa. Att slå med lie är vänligare mot många växter eftersom snittet från lien gör att växterna återkommer. Moderna maskiner slår ofta sönder växten så att den dör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet