Foto: Polisens förundersökning

Liga dömd – sålde mängder av knark på Darknet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män – 28, 30, 35 och 51 år gamla – har dömts av Norrköpings tingsrätt för att ha sålt stora mängder av narkotika via flera kända drogsajter på Darknet.

Polisen kunde under sommaren 2019 nysta upp den här knarkhärvan efter en omfattande spaning på ligan. En 51-årig man bosatt på en mindre ort i Strängnäs kommun framstod som ligans centrala figur.

– Det här var en man som levde ett till synes relativt vanligt familjeliv utanför Strängnäs men som hade små inkomster i förhållande till sina utgifter och tillgångar. Med hjälp av spaning, hemliga tvångsmedel och utredningsarbete så fattades misstankar om att mannen sålde narkotika och dopningsmedel på Flugsvamp 3.0, säger Patrik Sjögren, utredningsledare för aktionsgruppssektionen i polisregion Öst.

Krypterad kommunikation kartlades

Ligan låg bland annat bakom användarnamnet Drugstore som sålde amfetamin, kokain, ecstasy, cannabis och en mängd olika dopningspreparat. Köparna fick narkotikan hemlevererad i vadderade kuvert med posten.

– Genom samarbete med nationella operativa avdelningen och medarbetare på IT-forensiska avdelningen så har en del av mannens krypterade kommunikation kartlagts vilket gjort att vi fått en bild av hur han instruerat de medmisstänkta att skicka beställningar som gjorts på hans säljprofil på Flugsvamp 3.0, säger Patrik Sjögren.

51-åringen greps den 22 oktober och ligans olika säljprofiler på Darknet har efter det stängts ner.

Tre i ligan får fängelse

Norrköpings tingsrätt dömer 51-åringen till fyra års fängelse för tre grova narkotikabrott, tre grova dopningsbrott, ett grovt vapenbrott och ett vapenbrott.

En 28-årig man från Norrköping döms för grovt narkotikabrott och narkotikabrott till två år och sex månader i fängelse.

En 35-årig man, också från Norrköping, döms för grovt narkotikabrott och dopningsbrott till två års fängelse.

En 30-årig man från en mindre ort i Norrtälje kommun döms för dopningsbrott och frikänns från misstanke om penningtvätt. Påföljd blir 75 timmars samhällstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet