Solpaneler på Tekniska verkens kontors tak i Linköping. Foto: Linköpings kommun

Linköping bäst på solel – igen

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är fortsatt den kommun som producerar mest solel per år. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Det finns drygt 10.000 solcellsanläggningar i Sverige som är anslutna till elnätet. Dessa ger tillsammans en effekt på över 140.000 kW, enligt Energimyndighetens statistik.

Vill behålla förstaplaceringen

Linköpings solceller levererar 5364 kW och det är mest i landet. Östergötland producerar som helhet 15.082 KW.

– Solel är ett viktigt bidrag till vårt mål att Linköpings kommun ska vara koldioxidneutralt år 2025. Det finns fortfarande gott om plats för mer solenergi i Linköping och även om vi idag är bäst i landet kommer vi fortsätta att arbeta aktivt för att behålla vår position som Sveriges solenergihuvudstad, säger Rebecka Hovenberg, kommunalråd (MP) och ordförande i Tekniska verkens styrelse i ett pressmeddelande.

Gratis bygglov

I Linköping är bygglov för solpaneler på villatak gratis och man har effektiva rutiner för att ansluta anläggningarna till elnätet. Man har också tagit fram en karta som visar vilken solpotential det finns för hustaken i kommunens olika stadsdelar och områden.

– Vi var tidiga med att göra det enkelt för kunden att installera solceller i nätet, och att ha bra rutiner för att ta hand om nya mikroproducenter. Det handlar exempelvis om fakturarutiner som gör att inmatad el och nätersättning sker automatiskt och hamnar direkt på kundens månadsfaktura, säger Lovisa Fricot Norén, vd Tekniska verken Linköping Nät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.