Foto: AP/TT

Linköping motsätter sig kraftigt station utanför staden

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun vill se en central station. Det efter dokumentet från Trafikverket som visade att stationerna kan placeras utanför städerna.

Förra veckan presenterade Trafikverket ett dokument över vad som kan hända om utbyggnaden av höghastighetståg inte får tillräckligt med pengar. Den visade att både stationerna i Norrköping och Linköping skulle behöva placeras utanför städerna, något som SVT Nyheter Öst tidigare rapporterat om.

Nu meddelar Linköpings kommun att man kraftigt motsätter sig att stationen skulle placeras utanför staden.

– Det är väldigt viktigt att Linköpings nya station placeras centralt. Den planerade utvecklingen av Linköping bygger på det och har så gjort under många år. Tidigare ingångsvärden och överenskommelser mellan kommunen och staten måste fortsätta gälla, säger kommunstyrelsen ordförande Niklas Borg (M) i ett pressmeddelande.

Inne på samma spår

Även Socialdemokraterna i kommunen är inne på samma spår.

– Ostlänken frigör utrymme på befintliga spår, vilket kommer göra det möjligt att utöka pendeltågsavgångarna inom regionen. Den nya centrala stationen blir ett regionalt pendlingsnav där det ska vara lätt att byta trafikslag. Att skapa bra pendlingsmöjligheter inom regionen är oerhört viktigt för regionens framtid, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande, Kristina Edlund (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En vanlig dag på Norrköpings järnvägsstation. På ena perrongen lokalpendlarna, på den andra folk som väntar på fjärrtåg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet