Nya tester ska råda bot på vårdinfektioner

Uppdaterad
Publicerad

Universitetssjukhuset i Linköping har problem med att patienterna drabbas av vårdrelaterade infektioner. Nu införs regelbundna mätningar minst sex gånger per år för att få en bättre bild av problemen.

Vårdrelaterade infektioner är infektioner som man kan drabbas av när man får vård på sjukhus. På US i Linköping hade nästan var sjätte patient drabbats. Det visade den senaste mätningen som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde i november. Men nu tas det krafttag mot problemen. Istället för att mäta mängden infektioner två gånger per år, ska sjukhuset nu göra det minst sex varje år framöver. Det ska ge säkrare siffror, menar man:

– Det blir ett slumpartat resultat när mätningarna bara görs två gånger om året. Det blir spretiga resultat mellan olika dagar. Vi vill göra mätningarna oftare eftersom vi tror att det ger en bättre bild av verkligheten, säger Barbro Isaksson, hygienöverläkare på US, till Östnytt.

Hon har arbetat med hygienfrågor i vården i 20 år och målet har hela tiden varit att minska antalet patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner. I den senaste mätningen placerade sig dock US sist av universitetssjukhusen. En förklaring till det är att sjukhuset gör flera komplicerade operationer, menar Barbro Isaksson. Då befinner sig patienterna mer i riskzonen att drabbas.

– Jag tycker att det är allvarligt att 17 procent av patienterna har fått vårdinfektioner. Det är inte acceptablelt och vi behöver bli bättre, säger hon.

De flesta vårdrelaterade infektionerna är lindriga, som urinvägsinfektioner och svampangrepp i munnen. Andra kan vara betydligt allvarligare. Nästa år ska sjukhuset också vidareutbilda personal som arbetar med riskgrupper på sjukhuset. Framför allt gäller det hur personalen ska hantera urinvägskatetrar på ett sätt som är säkert för patienterna.

Cecilia Persson

cecilia.persson@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.