Linköping öppnar härbärge för tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Linköping öppnar ett härbärge för tiggare från andra EU-länder. Kommunstyrelsen har idag tagit beslut om att satsa de pengar som behövs.

Det handlar om 18 tiggare från framförallt Bulgarien, men också från till exempel Rumänien och Grekland som sökt sig till Linköping. Dessa kommer erbjudas sängplats på nätterna i Ryttargårdskyrkans gymnastiksal från 1 februari till 30 juni .

– Idag säger de flesta att de sover i en bil som man delar med någon, säger Josephine Lund på Stadsmissionen.

Hon har kontakt med tiggarna i staden och tycker sig inte se några tecken på att det handlar om nån sorts organiserat tiggeri.

– De säger ”att jag jobbar för mig själv”, att ”jag känner mig tvingad till det” och för att ”mina barn svälter i hemlandet”, säger Josephine Lund.

Härbärget kommer finansieras med pengar från kommunstyrelsens egna reservmedel och drivas av Stadsmissionen. Taket för projektets kostnader är 850.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer