Sjuåriga Rode Ärlebrant i Vikingstad tyckte det var konstigt att det sitter människor och tigger på gatan och skrev brev till statsministern. Foto: SVT/Oscar FriesVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rode, 7: Statsministern gjorde ingenting

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Rode oroade sig för en hemlös, tiggande kvinna och skrev till statsministern. Hon fick svar. –Men sedan gjorde han ingenting, säger hon i Agendas reportage.

Sjuåriga Rode Ärlebrant i Vikingstad är en av alla som tycker det är konstigt att det sitter människor på gatan med utsträckta händer. Hon har tänkt mycket på kvinnan som brukar sitta och tigga utanför affären där hon bor.

– Jag brukar ge henne pengar och mat. Bullar, bananer och så. Hon måste ju ha något att äta, säger Rode.

Till slut ritade hon en teckning som hon skickade till statsministern.

Svaret kom och det visade sig att statsministern också tycker att alla borde ha ett hem.

I sitt svar till Rode skrev Fredrik Reinfeldt bland annat: ”Jag håller med dig om att alla människor som bor i Sverige ska ha tak över huvudet. Det är i första hand våra kommuner som ansvarar för att människor som är bosatta i kommunen har någonstans att bo.

För att hjälpa kommunerna med deras viktiga arbete har regeringen tillsatt en hemlöshetssamordnare. Hemlöshetssamordnarens uppgift är att hjälpa kommunerna i deras arbete att minska antalet hemlösa.”

Rode förväntade sig att han som bestämmer nu skulle hjälpa kvinnan utanför affären.

– Jag blev glad när fick svaret från honom men sedan gjorde han ingenting. Hon sitter ju fortfarande kvar, säger Rode Ärlebrant.

Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer