Ion och Adriana Vadana utanför sin husvagn i en Stockholmsförort. De kom till Sverige från Rumänien för att söka jobb men måste försörja sig med att tigga. Foto: SVT/Oscar Fries

”Vi behöver pengar till våra barn”

Uppdaterad
Publicerad

De kom till Sverige i hopp om jobb men tvingas tigga på gatan för att få ihop pengar. Agenda har träffat ett par av dem som varje dag sitter på gatan och hoppas på människors givmildhet.

Det är frukost hos Ion och Adriana Vadana i husvagnen i en Stockholmsförort. Här har de bott sedan strax före jul. Hemma i Rumänien hörde dom att det kanske skulle gå att få ett jobb i Sverige, men det var inte så lätt och hittills har de ägnat dagarna åt att tigga.

– Köttbullar är den mat som är billigast. Mer har vi inte råd med. Vi måste skicka pengar till barnen. Vi kom hit för att tjäna pengar som vi kan skicka hem till våra barn. Vi hoppas kunna bygga ut vårt hus hemma i Rumänien med ett rum eftersom barnen växer och vi är sju i familjen, säger Adriana.

Varje morgon bär det av in till stan. Vid två olika tunnelbanestationer sitter de sedan under dagen och hoppas på människors givmildhet.

– Jag söker jobb, men jag kan inget annat språk än rumänska. Jag saknar utbildning, men jag är beredd att ta vilket jobb som helst, säger Ion Vadana.

”Kan inte försörja barnen”

– Det var för barnens skull som jag lämnade dem kvar hemma. Jag kan ju inte försörja dem. Det var med stor sorg jag lämnade dem men jag hade inget val, säger Adriana.

Människor som tigger finns nu i stora delar av Sverige. Ofta är det romer från Rumänien och den fundering som många verkar bära inom sig är om man ska ge eller inte ge. Några som Agendas reporter pratar med på gatan ger olika svar:

– Jag ger pengar men jag ger till intresseorganisationer, Stadsmissionen bland annat och en del andra som jag vet hjälper dem.

– Ibland ger jag till kvinnorna, de behöver väl kanske, om de ska till härbärgen eller något. Men jag vet inte... det har blivit väldigt mycket nu. Man kan inte ge till alla, det har man inte råd med.

– De har det eländigt, det har de säkert, men jag tycker inte man löser det via gatan på det här sättet.

”Kanske vi hittar jobb i Rumänien”

Ion och Adriana tar en dag i taget och har svårt att se ett slut på sin sorgliga situation.

– Med Guds hjälp kanske vi hittar jobb i Rumänien och slipper komma hit. Vi vill bara vara nära våra barn, säger Adriana.

Och Ion tillägger:

– Om det är här eller i Rumänien spelar ingen roll.

Agenda söndag 12 januari kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.