Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sociala insatsgruppens koordinatorer Ali Ghamari och Elin Skytt tillsammans med enhetschef Tomas Flygare. De har märkt att fler vill lämna det kriminella livet efter senaste tidens våldsdåd i Linköping. I klippet berättar de mer. Foto: Axel Brantemo/SVT

Efter skjutningarna i Linköping – fler kriminella vill hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Fyra mord på ett halvår har satt sina spår i Linköpings undre värld – allt fler kriminella söker nu hjälp för att hoppa av den brottsliga banan. Linköpings kommun utökar nu sin avhopparverksamhet med ytterligare en tjänst.

– Vi har fått ett ökat kundunderlag om vi säger så, säger Ali Ghamari som är koordinator vid sociala insatsgruppen.

Sedan i maj fram till nu har fyra mord och flera skottlossningar inträffat, i vad polisen beskriver som Linköpings gängmiljö. Den eskalerande konflikten har nu gjort att allt fler kriminella söker sig till sociala insatsgruppen vid Linköpings kommun.

– Nu är det fler som vill bort från Linköping än det har varit tidigare. Förut har man kunnat stanna kvar och vi har kunnat jobba med dem här. Men nu vill de bort härifrån, säger Elin Skytt som också är koordinator vid sociala insatsgruppen.

Verksamheten utökas

Linköpings kommun satsar nu på ytterligare en koordinatortjänst till avhopparverksamheten. De nuvarande koordinatorerna är glada över tillskottet, men menar att de också skulle behöva en psykologtjänst.

– Vi har pratat om det under lång tid utan att det hänt något. Man kan jämföra de vi jobbar mot med krigsskadade personer. Om en person blir vittne till mord och ser en person bli skjuten med hjärnsubstansen smetad runt omkring är det samma effekt som för krigsskadade. Vi har inte den kompetensen idag, men det är nödvändigt för vår verksamhet, säger Ali Ghamari.

I klippet berättar Elin Skytt och Ali Gharmari mer om hur de arbetar med personer som vill lämna den kriminella banan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet