Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping. Foto: Privat och SVT

Linköpings bibliotek öppnar – andra har stängt för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige börjar biblioteken öppna så smått. Det gäller även i Linköping där de från måndag 18 januari kommer öppna med restriktioner och begränsningar. Vissa andra bibliotek håller stängt för allmänheten fast det går att låna reserverade böcker.

– Vi förbereder för att öppna på måndag den 18 januari. Det ska göras på ett smittsäkert sätt och enligt den nya pandemilagen. Det innebär att vi kommer begränsa det maximala antalet besökare till 50 personer och vi kommer att ha tydliga markeringar och system för att ha kontroll på lokalen. Dessutom finns väktare på plats, säger Marie Sääf, bibliotekschef, på Linköpings kommuns hemsida.

Mjölby

I Mjölby är det stängt för allmänheten, men en person i taget kan boka dator och det går att låna böcker med ”take away”.

– Vi väntar på beslut om vi kan öppna upp mer och de tas högre upp i kommunen, säger ställföreträdande bibliotekschefen Emelie Hedlund.

Norrköping

Stadsbiblioteket i Norrköping har öppet för självbetjäning vardagar mellan klockan 14 och 18.

– Det går att hämta reserverad media både på huvudbiblioteket samt filialer och det sker under överseende av vakt. Kommunen har en corona-krisgrupp och hur det blir framöver stäms av i den, säger enhetschefen Ola Gustafsson.

Motala

Motalas huvudbibliotek har stängt i sina lokaler. Via biblioteksbussen och på filialerna går det att hämta reserverade medier.

– Vi kan erbjuda viss hjälp via telefon under vardagar. Och så här kommer det vara till 24 januari. Jag vill påbörja kommunikation med vår kommunledning om hur vi ska göra framöver. Men om vi öppnar kommer det inte bli som vanligt utan kanske kortare besök, inte sitta och studera och liknande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer