Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De flesta bibliotek i Sverige öppnar sina verksamheter igen innan den 24 januari. Foto: SVT/TT

Biblioteken öppnar igen efter kort stängning: ”Viktiga i kris”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta bibliotek öppnar sina verksamheter igen efter Folkhälsomyndighetens förhastade beslut om att stänga alla bibliotek fram till den 24 januari.

– I den här situationen ser vi att något vi tar för givet kan vara otroligt viktigt, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Strax innan jul bommade så gott som alla landets bibliotek igen. Folkhälsomyndigheten meddelade att restriktionerna skärps och bibliotek, som listades som en ”icke-nödvändig” verksamhet, rekommenderades att stänga fram till 24 januari 2021.

Men bara några dagar senare plockades rekommendationen bort från FHM:s hemsida då den stred mot bibliotekslagen som slår fast att biblioteken är en samhällsviktig verksamhet. Istället lämnades det upp till kommunerna att besluta om när biblioteken tillåts öppna.

– Många bibliotek är redan öppna igen och de allra flesta kommer att öppna innan den 24 januari. Många bibliotekschefer har fått arga mejl av invånare som inte förstår varför biblioteken har stängt, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Varierade öppningar

I Göteborg och Kungsbacka är biblioteken öppna för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden och i Malmö är biblioteken öppna med ändrade öppettider och ett begränsat antal besökare.

I förra veckan öppnade även Kungliga biblioteket i Stockholm för ett fåtal planerade besök, medan Stockholms stadsbibliotek håller stängt men erbjuder vissa bibliotekstjänster genom servicenoder och digital tillgång till litteratur fram till och med 24 januari.

I veckan öppnar Umeå stadsbibliotek med begränsade öppettider och Kirunas stadsbibliotek kommer att öppna sina fysiska lokaler igen den 18 januari.

– Då har vi bestämt att varje besökare får vara inne på biblioteket i max en kvart. Här i Norrbotten gör alla bibliotek på olika sätt utifrån sina förutsättningar, säger Carina Bergsten, bibliotekschef vid Kiruna stadsbibliotek.

Viktigt i kris

Folkhälsomyndighetens agerande skapade stor förvirring och irritation både för bibliotekens personal och besökare. Men Karin Linder på Svensk biblioteksförening menar att den uppmärksamhet som situationen har genererat kan vara positiv.

– Nu ser man att något man tar för givet är otroligt viktigt, och att biblioteken ska vara viktiga även i krissituationer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer