Lars Vikinge (C) reagerade starkt på att Kina hotade en svensk minister. Foto: TT/SVT

Linköpings borgmästare vill bryta banden med kinesisk vänort

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings borgmästare, Lars Vikinge (C), vill bryta banden med stadens kinesiska vänort – Kanton. Han har tackat nej till att ta emot en kinesisk delegation, något som Dagens Nyheter först berättade om.

Till tidningen säger han att kineserna borde ha tänkt sig för innan de hotade en svensk minister. Kulturminister Amanda Lind (MP) är inte välkommen till Kina efter att hon närvarat vid Svenska PEN:s utdelning av Tucholskypriset till förläggaren Gui Minhai.

– Det är fullständigt uteslutet med politiska kontakter efter det som hände i fredags. Det finns inte förutsättningar när man hotar en svensk minister och därmed den svenska staten, säger Lars Vikinge (C) till SVT Nyheter Öst.

Linköping

Däremot kommer universitetet och företagen i Linköping även fortsatt att ha kontakt med sina kinesiska motsvarigheter, enligt Vikinge.

Centern i Linköping ska, ihop med V, redan under våren förra året ha motionerat om att avsluta vänortssamarbetet med Kanton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet