Amanda Lind (MP) på plats vid utdelningen av Tucholskypriset. Foto: TT

Kulturministerns svar på Kinas hot: ”Självklart för mig att vara här”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP) trotsade Kinas hot om portning – och närvarade vid utdelningen av ett pris till den fängslade förläggaren Gui Minhai.
– Det är självklart för mig att vara här och dela ut det här priset, säger Amanda Lind till SVT Kulturnyheterna.

Relationerna mellan Sverige och Kina har blivit alltmer ansträngda under fredagen. Detta efter att Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, hotat med att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om hon närvarade vid Svenska PEN:s utdelning av Tucholskypriset till förläggaren Gui Minhai.

Amanda Lind valde att trotsa ambassadörens hot och var på plats vid ceremonin på fredagskvällen.

– För mig som kultur- och demokratiminister är det självklart att vara här i dag och dela ut det här priset. Det råder yttrandefrihet i Sverige, det innebär att Svenska PEN självklart ska kunna dela ut det här priset till vem de vill utan påverkan, säger hon.

”Får stå för dem”

På frågan om hur fredagens händelseutveckling påverkar relationerna till Kina svarar kulturministern så här:

– Kinas uttalande får naturligtvis stå för dem. I Sverige råder yttrandefrihet och det är självklart för mig att vara här och dela ut det här priset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet