Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Denisé Cassel (KD) och Niklas Borg (M) berätta mer om hur kommunen vill gå tillväga för att skapa trygghet i Linköping. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl // TT/Anders Ahlgren

Polisens övervakningskameror uteblev – nu tar kommunen eget initiativ

Publicerad

Efter att polisen prioriterat ner den nationella satsningen på kameraövervakning tar nu Linköpings kommun saken i egna händer.

I ett steg till att minska brottsligheten ska kommunen själva undersöka möjligheten att ansöka om trygghetsskapande kameraövervakning.

– Polisen har idag tre övervakningkameror i Linköping. Det är väldigt mycket färre än de 27 kameror som vi blev lovade för tre år sedan. Det är alldeles för dåligt, säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

– Påtryckningen måste komma uppifrån. Polisregion Öst har gjort så gott de kan och har bland annat satt upp en tillfällig kamera här i Berga centrum. Men vi ser att det inte är tillräckligt, säger kommunalrådet Denisé Cassel (KD).

Fler kameror skapar trygghet

Därför kommer nu ett uppdrag ges till kommunens tjänstepersoner för att ta fram en handlingsplan gällande kameraövervakning i allmänna utrymmen.

– Det finns ett stort behov att få upp fler kameror. Vi ser att platser som bevakas med kameror blir tryggare för människor, och de som begår brott är inte lika benägna att göra det om man fastnar på bild, säger Niklas Borg (M).

– Vi ser att vi har områden här i Linköping där det är oroligt så jag tror att chanserna är väldigt goda till att vi får igenom det här, säger Denisé Cassel (KD). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter