Foto: Linköpings universitet

Linköpingsstudenter friade av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ett studentarbete som felaktigt blev sökbart på internet ledde till en förtalsdom för två studenter på Linköpings universitet. Nu har hovrätten gett studenterna rätt.

För ett år sedan dömde Linköpings tingsrätt två studenter för förtal. Deras arbete i en kurs om ekobrottslighet innehöll osanna uppgifter om en dömd person. Arbetet fanns sökbart på Linköpings universitets webbsida, vilket stred mot universitetets riktlinjer.

De bägge studenterna nekade till brott, eftersom de inte varit medvetna om att deras arbete lagts ut offentligt och inte heller gett sitt tillstånd till en sådan publicering.

Men de dömdes av tingsrätten till 50 dagsböter och till att solidariskt betala ett skadestånd på 5.000 kronor. Domen överklagades och Göta hovrätt i Jönköping gav studenterna rätt.

Domen kommer sannolikt att överklagas till Högsta domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.