Linköpingsbo fortsatt häktad för flera sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Häktningstiden för en 40-årig man som misstänks för flera sexualbrott mot barn – varav ett i i Linköping – förlängs, meddelar Högsta domstolen.

En man i 40-årsåldern har i ett år suttit misstänkt för en rad barnsexbrott runt om i södra Sverige, bland annat utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Det rör sig även om flera grova våldtäkter. Av dem ska en ha begåtts i ett skogsparti i Linköping sommaren 2005. Han är sedan tidigare ostraffad.

Den misstänkte har försökt överklaga beslutet om förlängd häktningstid.

HD-prövningen gällde överskridandet av den så kallade niomånadersgränsen för häktningar, som infördes 1 juli. Högsta domstolen beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad på grund av ytterligare brottsmisstankar som dykt upp under häktningstiden och att denne även riskerar att försvåra utredningen – som ska ha varit omfattande och tidskrävande – om han sätts på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.