Linköpingsborna föredrar vatten och fågelsång Foto: SVT

Linköpingsborna trivs vid porlande vatten och fågelsång

Uppdaterad
Publicerad

Helst av allt skulle Linköpingsborna vistas i lugna miljöer med promenadmöjligheter, läsning och reflektion och stadsliv och restauranger. Det visar en studie som White arkitekter har gjort tillsammans med Naturvårdsverket.

Linköpingsbornas önskemål har gjort att det nu tagits fram ett förslag på en så kallad Eco Canopy – en miljö som kommer vara väderskyddad under hela året där målet är att skapa just det som Linköpingsborna efterfrågar.

– Vi tittar nu på hur vi ska skapa en miljö där det både finns utrymme för stadsliv och lugn, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt kors, i ett pressmeddelande.

I stadsdelen har man också försökt skapat en miljö där värdeorden ”share”, ”care” och ”dare” ska finnas med. Share handlar om att dela resurser, care handlar om att skapa en miljö för möten, och dare handlar om att skapa en miljö där man känner att man vågar satsa på sina visioner i livet.

– Någon form av ljudbarriär kommer att bli ett viktigt inslag. För att skapa mötesplatser kommer det förmodligen också finnas ytor för spel och lek för alla åldrar samt möjligheter att äta mat eller fika i gröna och doftande miljöer, säger Filippa Karlsson, arkitekt på White arkitekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.