Linköpingskvarter vinner Östergötlands arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Stångåstadens kvarter Eddan i centrala Linköping har vunnit Östergötlands arkitekturpris. Det meddelar Stångåstaden i ett pressmeddeland.

Kvarteret ligger i korsningen Djurgårdsgatan-Drottninggatan i centrala Linköping och består av 231 bostäder och 3400 kvadratmeter yta för kommersiella lokaler.

– Arkitekturpriset är ett erkännande att vi med bygget av Eddan har bidragit till att göra Linköpings innerstad ännu lite vackrare. Genom ett fint samarbete med både arkitekt och byggentreprenör har vi inte bara skapat över 200 attraktiva bostäder och ett antal lokaler för kommersiell verksamhet med toppenläge utan dessutom förvandlat en parkeringsplats till ett blickfång och en mötesplats, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden i ett pressmeddelande.

Linköping

”Levande och inbjudande plats”

Arkitektfirman Tengbom står bakom byggnaden och medarbetarna är nöjda med priset.

– Vår ambition var att ta fram ett landmärke som fick ta för sig i Linköping, samtidigt som det omsorgsfullt skulle kunna anpassa sig och smälta in i den kulturhistoriska och känsliga miljön runtomkring. En levande och inbjudande plats med butiker, caféer, restauranger med en arkitektur som tillför något nytt i stadsbilden. Ett väldigt fint samarbete med Stångåstaden la grunden för projektet och nu hoppas vi att kvarteret blir en uppskattad plats av alla Linköpingsbor, säger Jan Izikowitz, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet