Foto: Fredrik Ahl/SVT/TT

Kosten påverkar hur pigga spermierna är

Publicerad

Spermier påverkas av vad man äter – och förändringarna märks snabbt. Det har forskare vid Linköpings universitet kommit fram till.

I studien har unga, friska män fått en sockerrik kost och studien kan ge nya insikter om spermiernas funktion. På sikt hoppas man att det ska kunna bidra till ny diagnostik för att mäta spermiekvalitet.

– Vi ser att kosten påverkar hur rörliga spermierna är och att den också är kopplad till förändringar i specifika molekyler i spermierna. I vår studie rör det sig om snabba effekter som märks efter en till två veckor, säger universitetslektor Anita Öst.

Linköping

15 yngre, normalviktiga, icke-rökare fick följa en diet där de försågs med allt som de skulle äta under två veckor. Dieten baserades på en hälsosamkost som följde de nordiska näringsrekommendationerna. Andra veckan lade man dessutom till socker, motsvarande cirka 3,5 liter läsk.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet