Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Fridahl är klimatpolitisk analytiker och verksam vid Linköpings universitet. Tillsammans med sex andra forskare har han lämnat tre förslag på hur EU kan uppnå sina klimatmål. Ta del av förslagen i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

LISTA: Forskarnas förslag – så ska klimatmålen klaras

Publicerad

COP28 lider mot sitt slut och en som följt klimatmötet är Mathias Fridahl som är forskare vid Linköpings universitet. Tillsammans med andra forskarkollegor har han presenterat tre förslag på hur EU kan nå sina klimatmål.

De sju forskarna som skrivit en artikel i tidskriften Communications Earth and Enviroment menar att det behövs ett fortsatt kraftfullt arbete för att minska utsläppen – men enbart det räcker inte.

– Jag skulle säga att vi redan borde ha påbörjat processen att fånga in koldioxid för längesen. Vi har under många årtionden pratat om att skapa politik för att fånga in koldioxid samtidigt som vi minskar utsläppen, säger Mathias Fridahl och fortsätter:

– Samtidigt har vi inte minskat utsläppen i den takt som krävs för att vi ska klara Parisavtalet eller de målsättningarna som fanns innan. Nu befinner vi oss i en ännu sämre situation. Nu gäller det att gasa både i att minska utsläppen och i att öka återtagningen, säger han.

Biokol och utsläppsrätter

De tre förslagen innebär bland annat att den som bidrar till att ta bort koldioxid ska få betalt för det inom EU:s system för handel med utsläppsrätter.

Men även att andra åtgärder, med mindre livslängd, stimuleras. Det kan till exempel handla om biokol, där organiskt material bränns utan tillsatt syre. Den koldioxid som skulle ha släppts ut binds då istället som kol i biokolet.

I klippet listar Mathias Fridahl alla tre åtgärder som de tycker EU bör vidta för att nå sitt klimatmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.