Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Billström var värd för mötet på Gotland där utrikesministrar och andra representanter från Norden och Baltikum besökte Gotlands regemente. Där medverkande också Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk. Foto: SVT

Litauens utrikesminister: Vi lovar att försvara Gotland

Publicerad

De nordiska och baltiska utrikesministrarna har träffats på Gotland. På onsdagen gjorde man ett kort besök på Gotlands regemente – och det är ingen slump att ön blev träffpunkt när Sverige stod som värd för NB8-mötet.

– Det är klart att det finns symbolik att träffas här på Gotland. Det finns också mycket praktik, vilket inte minst regementet som vi besöker visar, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

På onsdagen hölls en presskonferens med alla ministrarna som deltar i samarbetet som kallas NB8. Där framkom att man är överens om ett fortsatt starkt stöd till Ukraina så att landet kan vinna kriget mot Ryssland. Man beslutade att skapa en gemensam expertgrupp som ska underlätta och hjälpa Ukraina in i EU.

Sverige och Nato

Man har också diskuterat säkerhetspolitiska samarbeten mellan länderna. Där tog Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis tillfället i akt att lova stöd till Sverige om det skulle behövas.

Se mer om Litauen och Sveriges samarbete i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet