Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar åklagaren varför den anhållne mannen nu har släppts. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Hotet mot Linköpings universitet: Mannen har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har beslutat att häva anhållandet av den man som misstänks för hot mot Linköpings universitet i fredags. Mannen, som bor i Tranås kommun, är nu släppt. Men han är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering.

Ett vapenliknande föremål togs i beslag vid en husrannsakan i mannens bostad, men polisen har nu konstaterat att det inte är ett riktigt vapen.

– Och då faller misstanken om vapenbrott, säger åklagaren Eva Nemec Nordh till SVT.

Äger inget vapen

Polisen har inte heller något som tyder på att den misstänkte mannen har tillgång till eller har försökt anskaffa vapen eller annat material för att utföra ett attentat, enligt åklagaren.

– Vi har gjort en första granskning av datamedia och den granskningen har inte gett några indikationer på att han har försökt anskaffa några vapen eller farliga saker för att genomföra något dåd, säger Eva Nemec Nordh.

På fredagseftermiddagen utrymdes universitetslokalerna i både Linköping och Norrköping, men på lördagen återupptogs verksamheten igen. Åklagaren tror nu inte längre att det fanns något hot. Foto: SVT

”Marknadsföring”

Mannen har i förhören uppgett att syftet var marknadsföring.

– Hans förklaring till att han har gjort de här filmerna och satt upp affischerna, är att det var en marknadsföringsåtgärd. Det var inte avsett att hota någon och han har ingen avsikt att göra något skoldåd, säger Eva Nemec Nordh.

Bedömer du att det han säger stämmer?

– Ja det finns ingenting som motsäger det. Vi har inte hittat vare sig tecken på att han har tillgång till några riktigt vapen eller några andra farliga saker eller att han har försökt att anskaffa det, eller ens sökt på det. Så det finns inget som tyder på att han hade avsikter för ett skoldåd.

Hittade soft airgun vid husrannsakan

Vad var det för vapenliknande föremål som ni hittade?

– Det är en typ av soft airgun, en eldriven variant. Bedömningen från polisen är att det inte är ett tillståndspliktigt vapen.

Åklagaren bedömer därför att det inte föreligger någon risk för fortsatt brottslighet.

Linköpings universitet utrymdes under fredagen och en man anhölls misstänkt för vapenbrott och olaga hot, men han släpptes under söndagen. Foto: SVT

Fortfarande misstänkt

Förundersökningen fortsätter och mannen är fortfarande misstänkt för otillåten affischering och grovt olaga hot. Även om mannen inte hade uppsåt att hota så borde han ha förstått att det kunde få den effekten, enligt Eva Nemec Nordh.

– Även om det var i syfte att marknadsföra sig så får man inte göra det hur som helst. Det här fick ju dessutom de effekterna att man stängde ner universitetsverksamheten. Och det borde han ha förstått, när han uttrycker sig på det här sättet, att det kan uppfattas som ett hot.

Straffet för olaga hot kan vara böter eller ett kortare fängelsestraff.

Bor i Tranås

Mannen bor i Tranås kommun. Han är inte student vid Linköpings universitet, men har enligt åklagaren varit det tidigare.

– Det finns inget agg mot universitetet utan snarare menar han att där finns många studenter som skulle hitta till hans konto. Det är hans förklaring, säger Eva Nemec Nordh.

Vad säger han själv om den här uppståndelsen?

– Han har ju själv skrivit att han inte förstår att omvärlden reagerar på det här sättet. Han förstår inte att det kunde bli så här.

Det finns ingenting i utredningen som tyder på att han har agerat tillsammans med andra.

Kan inte skada utredningen

Mannen har under söndagen släppts fri.

– När vi gör bedömningen att han inte har avsikt att utföra något skoldåd, så finns ingen risk för fortsatt brottslighet. Och det finns ingenting i utredningen som han nu kan påverka eller skada. Vi har tagit allt i beslag, han är förhörd och det finns inga andra personer som han kan påverka. Och då finns ingen laglig grund att hålla kvar honom frihetsberövad, säger Eva Nemec Nordh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer