Livsfarlig mc-köring på Tofta skjutfält ska stoppas genom samarbete Foto: Arkivbild: Sören Andersson/TT

Livsfarlig mc-köring på Tofta skjutfält ska stoppas genom samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören av Gotland Grand National, GGN, och Försvarsmakten har skrivit avtal om uthyrning av Tofta skjutfält för att stävja så kallad svartkörning med motorcyklar. Fältet ska nu hyras ut vid tre tillfällen för organiserad körning.

– Vi har jobbat länge för det här och har bra kontakt med Försvarsmakten, säger Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event som arrangerar GGN, till SVT Nyheter Öst

Försvarets närvaro på Tofta har ökat under senare tid och det har då uppmärksammats att mc-förare kör på övningsfältet, trots att området är avlyst.

”Livrädda”

– De är rädda att skjuta folk som åker där. Övningsledare blir livrädda när de hör att det är motorcyklar i skogen, säger Conny Bohlin.

Tofta är också det område som GGN körs på i oktober varje år. Nu kommer fältet hyras ut för terrängkörning med mc vid tre tillfällen under året: 4-5 maj, 10-11 augusti och 7-8 september.

– Vi har stora problem med mc-körning på Tofta skjutfält när vi har övningar och det medför en mycket stor säkerhetsrisk. Nu har Conny Bohlin lovat att styra upp dessa helger och de som kör utanför helgerna och GGN kommer att stängas av från GGN för all framtid, säger Hans Håkansson, stabschef på Gotlands regemente, i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten mer vaksam

Conny Bohlin berättar också att försvaret är på Tofta hela tiden och har bra koll.

– De kommer vara mer vaksamma på parkerade bilar vid fältet framöver.

GGN är världen största endurotävling och arrangören anser att sporten behöver utvecklas på ön så att det finns föreningar och människor som vill arbeta med tävlingen framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland Grand National

Mer i ämnet