Obehöriga inne på Tofta övningsfält vid skarp skjutövning

Publicerad

Det var i helgen när hemvärnet övade på Tofta skjutfält som man plötsligt upptäckte två obehöriga personer inne på det militära området.
Övningen som pågick bestod av skarpskjutning av pistol och granatgevär samt sprängning av minor.

Det är inte första gången som obehöriga befinner sig inne på området vid pågående övningar. Bara under det senaste året har det hänt fem gånger tidigare.

– Det bör vara svårt att komma in där av misstag, men folk har fått en vana att skjutfältet är mer tillgängligt än vad det är nu för tiden. Så det kanske tar lite tid innan det sjunker in hos folk att det är livsfarligt att röra sig därinne, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef för regementet P18 på Gotland.

När de två personerna upptäcktes tillkallades vaktstyrkan. De båda hölls kvar på platsen till polisen anlände och kunde omhänderta personerna.

”Skyltar, bommar och staket”

Hur arbetar ni för att det inte ska hända igen?

– Vi fortsätter att informera utåt att man måste respektera bommar och förbudsskyltar. Samtidigt vill vi att skjutfältet ska vara tillgängligt för allmänheten – när det är säkert, säger han.

Är det för dåligt skyltat runt området?

– Det finns ju skyltar, bommar och staket, men naturligtvis så får vi fortsätta att titta på skyltningar och avspärrningar, säger Tomas Ängshammar.

Polisen har efter förhör släppt de två personer som omhändertogs i samband med händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet