Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Livstidsfånge vädjar om julpynt i cellen

Publicerad

Tre stycken led-slingor med figurer i form av snögubbar, snöflingor och julgranar. Det ber en 58-årig livstidsfånge på anstalten Kolmården om att få ha i sin cell till julen – hittills utan att få gehör, enligt en anmälan till JO.

Mannen hänvisar till sin kristna tro, och pekar på att fångar med andra trosuppfattningar får ha religiösa föremål på sina rum.

58-åringen, som 2006 dömdes för att ha mördat sin sambo i sängen i Valdemarsvik, hävdar att han tidigare tillåtits att ha få julpynt under strafftiden.

Detta ska dock ha dragits in efter att han flyttats till klass 3-anstalten utanför Kolmården. Han har inte heller misskött sig på något sätt, enligt anmälan.

”Jag vill bara kunna ligga på cellen och känna in denna högtid för nära och kära”, skriver 58-åringen till justitieombudsmannen (JO).

Kriminalvårdens presstjänst meddelar att man inte kommenterar ärendet i det här läget, utan det kan först bli aktuellt i fall att JO tar upp det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet