Foto: SVT

Ljummet klimat för företagen i Linköping och Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga enkätundersökning av det lokala företagsklimatet. I Linköping har man under det senaste året arbetat för att få ett bättre företagsklimat. Men trots det så är resultatet ungefär detsamma som föregående år.

Mätningarna visar var i Sverige det är bäst att starta och driva företag. Undersökningen om det lokala företagsklimatet är baserad på enkätsvar från 31 000 företagare och 7 000 kommunpolitiker i hela landet.

I Linköping har resultatet förbättrats inom områden som t.ex lagar och regler, upphandlingar och kommunens information och service till företagen.

– Linköpings kommun har det senaste året tagit ett samlat grepp om näringslivsfrågorna. Med en ny näringslivsstrategi och en ny näringslivsdirektör på plats hoppas vi att företagsklimatet ska få en skjuts i rätt riktning, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett uttalande.

Historiskt låga nivåer

Årets snittbetyg på företagsklimatet i Sverige är det lägsta sedan Svenskt Näringsliv började fråga företagen (2008).

Här kan du se enkätresultatet 2017

Resultatet i Linköpings kommun hamnar totalt på ungefär samma nivå som 2016, vilket är i nivå med riksgenomsnittet.

– Linköping är en expansiv kommun med ett starkt näringsliv. Nu lägger vi i ytterligare en växel för att förbättra företagsklimatet i kommunen. Genom mer samordning, bättre stöd och service hoppas vi att Linköping kan bli en ännu bättre kommun att driva företag i, säger Pia Carlgren, näringslivsdirektör i Linköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Foto: SVT

Svagt postitivt i Norrköping

I Norrköping kan man se en svag positiv trend när det gäller det sammanfattande omdömet för företagsklimatet, men betyget visar fortfarande på svaga nivåer jämfört mot riksgenomsnittet.

– Det går åt rätt håll och det glädjer mig. Men vi backar lite på hur allmänheten uppfattar oss på kommunen, så det finns fortfarande mer att arbeta på, säger kommunalråd Reidar Svedahl (L) i Norrköping.

Måste förbättra dialogen

När det gäller dialogen mellan företag och kommunledning, visar både Norrköping och Linköping på låga betyg, där kommunerna är under genomsnittet.

– Vi har jobbat aktivt med det här under året men alla företag har inte upptäckt det än. Det finns många fler företag som vi kan försöka nå. Vi måste också själva undersöka mer hur företagen vill att vi ska kommunicera, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.